June 7, 2021

fredrikstadtriathlon.com

Just another WordPress site

Svømming under triatlon

3 min read

Ordinær konkurransesvømming er én ting. Svømming i en triatlon er noe helt annet. Glem basseng med klorvann, baner og oppvarmet vann. Skal du delta i en triatlon må du belage deg på å svømme i åpent vann. Det er mer utfordrende, men dermed mer givende etterpå. Triatlon startet tross alt som en konkurranse for å finne ut hvem som var den best trente idrettsmannen.

Triatloner i Norge har siden sportens opprinnelse på Hawaii på 70-tallet opplevd stor popularitet. Det arrangeres konkurranser over hele landet, og det har vært arrangert stevner med svømming i blant annet Aurlandsfjorden, Sognsvann, Hardangerfjorden og Isfjorden. Norgesmesterskap i triatlon har blitt arrangert siden 2000, som var samme år som idretten ble arrangert under de Olympiske Leker i Sydney for første gang.

Regler og konkurranseformer

En triatlon starter med svømmesegmentet, og kan gå fra en posisjon i vannet, fra en brygge eller fra land. Starten kan foregå samlet eller med flere startpuljer. Du står fri til å velge svømmestil, men krål er den mest brukte i triatlon. Det er tillatt å ta pause ved å stå på bunnen eller å holde i et stillestående objekt.

Det arrangeres også andre varianter av triatlon, som for eksempel terrengtriatlon med terrengsykling og terrengløp sammen med svømmesegmentet. Akvatlon innebærer en løpedistanse før svømmesegmentet, etterfulgt av enda en løpedistanse, eller kun et svømmesegment og en avsluttende løpedistanse. Under lave temperaturer blir svømmedistansen kortet ned, og potensielt byttet ut med en løpedistanse dersom vannet er så kaldt at det er uforsvarlig å konkurrere i.

Distanser i triatlon

I en ordinær triatlon arrangeres kun normaldistansen i OL. Den innebærer 1 500 meter svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping. Den korteste distansen kalles halv-supersprint, og innebærer opptil 150 meter svømming, 6 kilometer sykling og to kilometer løping. Supersprint er definert som opptil 400 meter svømming, ca. 10 kilometer sykling og 2,5 kilometer løping. Sprintdistansene brukes i aldersbestemte klasser over 13 år.

Den aller lengste distansen i triatlon, langdistansen, kan variere fra 2 000–4 000 meter svømming, 100–200 kilometer sykling, og 22–45 kilometer løping avslutningsvis. Ironman Triathlon regnes som langdistanse, og kobles til den første triatlonen med svømming, sykling og løping, som kombinerte den 3,8 kilometer lange svømmekonkurransen Waikiki Rough med sykkelløpet Around Oahu på 180 kilometer og Honolulu Marathon på 42,2 kilometer.

Antrekk under triatlonsvømming

Våtdrakt er påkrevd når vannet er under 15,9 grader i de aller fleste øvelser, men er forbudt når det er varmere enn 20 grader i sprint og supersprint i NM, ungdomsmesterskap og Norgescup, og 22 grader i de lengre distansene, samt sprint og normaldistanse i andre triatlonløp. For de lange distansene i øvrige konkurranser er våtdrakt ikke tillatt i vanntemperatur over 24,6 grader.

En trisuit, spesiallagd for å kunne brukes for alle tre segmentene av et triatlon, brukes under våtdrakten. Annet utstyr som er tillatt under svømmedelen er svømmebriller, neseklype og ørepropper. Badehette blir som regel utlevert av arrangøren. Mange bruker også bodyglide for å minske friksjon og gnagsår av våtdrakten. Det er imidlertid ikke tillatt med hansker og sokker, uansett om de tilhører våtdrakt eller ikke.

Trening for triatlonsvømming

Siden en triatlon foregår i åpent vann, bør du øve deg på å svømme i sjø og innsjø på forhånd. I motsetning til for eksempel løping er ikke svømming en særlig intuitiv aktivitet. Teknikken må læres og øves på, og er alfa og omega for å svømme effektivt. Derfor kan det være lurt å trene med en svømmelærer om du ønsker å satse på triatlon.

For deg som ønsker en utfordring

Om du ser etter variasjon og utfordring i treningen din, kan en triatlon være noe for deg. Du kan satse på det internasjonalt kjente løpet Norseman Xtreme Triathlon fra Eidfjord til Gaustatoppen, eller korte sprintdistanser arrangert av din lokale triatlonklubb. Triatlon er en ypperlig mulighet for å teste din allsidighet og fysiske evner, og pushe deg til det ytterste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.