June 7, 2021

fredrikstadtriathlon.com

Just another WordPress site

Regler og konkurransedistanser

3 min read

Det å skulle delta i en triatlon er ikke for pyser. I tillegg til å ha gjennomgått fysisk trening før den store dagen, er det viktig at du har satt deg inn i regelverket. Enhver triatlon har nemlig et sett med regler som må følges, og det finnes ofte forskjellige regler for ulike distanser. En maraton er ikke bare en maraton!

Det finnes nemlig flere ulike distanser å velge mellom, og det er ikke slik at en maraton trenger å være en spesifikk lengde. Vi deler stort sett triatloner inn i fem ulike kategorier, nemlig supersprint, sprint og normaldistanse, samt de lengre variantene halv ironman og full ironman. Vi skal nå se nærmere på ulike regler og distanser innen triatloner.

Les gjennom reglene

Det arrangeres ofte ulike konkurranser for barn, ungdom og voksne, noe som betyr at du bør sette deg inn i reglene som gjelder for din gruppe. Konkurransereglene for voksne ble sist revidert i januar 2019, og Norges Triatlonforbund (NTF) er underlagt International Triathlon Union (ITU) sin struktur. På nettsiden til sistnevnte vil du derfor finne utdypende regler om noe er uklart.

I regelheftet til NTF, som for øvrig ligger ute på nettsiden deres, vil du finne god oversikt over de forskjellige reglene. Her kan du lese om regler som omfatter alt fra innmelding, doping, utøvere, fullmakter og aldersklasser, til draktregler, bæring av startnummer og distanser. Du kan også lese om særskilte regler for svømming, sykling og løping, i tillegg til premiering, protester og sanksjoner.

Eksempel: Aldersregler og draktregler

Det er mange regler å sette seg inn i før en triatlon, så vi rekker ikke gå gjennom alle sammen her. Vi skal imidlertid se på noen av de viktigste reglene. En av disse er regelen om aldersklasser. Alderen i en triatlon bestemmes basert på alderen til utøveren den 31. desember det året konkurransen gjennomføres, noe som er greit å vite.

De ulike klassene i en triatlon deles stort sett inn i rekruttklassen (13–14 år), ungdomsklassen (15–16 år), juniorklassen (17–19 år) og eliteklassen (over 20 år). Det er også egne regler for drakten du har på deg underveis. Bekledningen skal under alle konkurranseformer (svømming, løping og sykling) dekke hele torso ut til skulderen, og shortsen skal gå til halvveis ned på låret.

Bli kjent med distansene

Det finnes som nevnt flere ulike distanser å velge mellom i forkant av en triatlon. Den enkleste varianten av en triatlon er supersprinten. Denne består av 375 meter svømming, 10 km på sykkel og 2,5 km løping. En ordinær sprint består av 750 meter svømming, 20 km på sykkel og 5 km løping. I tillegg til dette tilbys de mer krevende ironman-distansene.

Halv ironman består av 1 900 meter svømming, 90 km på sykkel og 21 km løping. Dette er en tøff utfordring, og det kan være greit å teste dette før du begir deg ut på en full ironman. En full ironman består av 3 800 meter svømming, 180 km på sykkel og 42 km løping. Dette er for de tøffeste av de tøffeste.

Still forberedt

Det å delta i en triatlon er ikke noe vi gjør hver dag, og derfor gjelder det å stille forberedt – både for din egen og arrangørens beste. Dersom alle har lest gjennom konkurransereglene på forhånd, minsker sjansen for at misforståelser og unødvendige forsinkelser oppstår. Ha respekt for arrangørene og les gjennom reglene før du melder deg på, så unngår du overraskelser.

Oppsummering

Dersom du planlegger å delta i en triatlon, så gjelder det å gjøre seg kjent med regelverket og de forskjellige distansene som tilbys. Du vil finne regelverket på nettsiden til NTF, der du kan lese mer om alt fra påmelding, drakter og doping, til aldersregler. Gjør deg også kjent med de ulike distansene. De tøffeste velger full ironman, gjør du?

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.