June 7, 2021

fredrikstadtriathlon.com

Just another WordPress site

Planlegging og utstyr til triatlon

3 min read

En triatlon kan være kjempespennende å være med på, og en ypperlig utfordring for deg som liker variert trening. Triatlon er sammensatt av tre forskjellige øvelser, så det krever allsidighet framfor spisskompetanse. Men av akkurat samme grunn kan det føles litt skremmende å skulle delta på et, fordi du må ha utstyr til ikke bare én type idrett, men tre.

Utstyret kan være avhengig av nivå og lengde på løpet. Noen velger å gå til anskaffelse av utstyr spesialdesignet for triatlon, for eksempel sykkelsko med bedre drenering og hurtigere lukkemekanisme enn vanlige sykkelsko. Disse klikkes gjerne inn i pedalene før skifte mellom svømming og sykling, og festes på føttene mens du sitter på sykkelen. Drenerende sko med strikklisser brukes ofte på løpedelen.

Hva slags utstyr kreves?

Som amatør eller mosjonist trenger du imidlertid ikke å velge det dyreste utstyret, og du trenger ikke like mye utstyr som en profesjonell utøver. For din første konkurranse er første bud å ha en sykkel som kan brukes på veien, og hjelm. Dette er et absolutt minstekrav for sykkeldelen, og vil bli sjekket av arrangøren før løpet starter.

For å kunne starte trenger du også løpesko, og antrekk som passer til svømmingen. Mange velger å kjøpe en dress som kan brukes i alle delene av løpet, også kalt en trisuit, men dette er ikke et krav for å starte et løp. Sørg også for at du har en måte å feste startnummeret ditt på, slik at det vises under sykkel- og løpedelen.

Annet praktisk utstyr

Selv om du kan stille til start med kun sykkel, svømmedrakt og løpesko, er det annet utstyr som lønner seg å skaffe seg for å starte en triatlon. Svømmebriller og solbriller for å beskytte øynene mot sjøvann og sol er kanskje innlysende. Det kan også være lurt å få tak i et belte til å feste startnummeret på, og ikke glem vannflaske på sykkelen.

For den mer avanserte deltakeren kan pulsklokke, sykkelcomputer og GPS-klokke være bra hjelpemidler. Bare sørg for at klokken er vanntett! Mange GPS-klokker har innebygd pulsklokke. Når du drar på konkurranse, bør du huske å ta med reparasjonssett til sykkel, gjerne en ekstra slange til sykkelhjulet og sykkelpumpe. I iskald norsk sjø brukes ofte en våtdrakt over trisuiten under svømmedelen.

Forsering av skiftesonene

Bytting mellom etappene kan være stressende, så det er lurt å ha en god plan på hvordan du bør gjøre det. Det er imidlertid visse regler som må følges i henhold til bytting. Startnummeret festes på ryggen din i skiftesonen etter svømmedelen. Sykkelen din vil stå oppstilt i henhold til ditt startnummer. Hold orden i utstyret slik at du bruker mindre tid i skiftesonen.

Under svømmedelen kan du bli pålagt å bruke våtdrakt om det er lave temperaturer i vannet, så hvis dette er tilfelle må du belage deg på litt ekstra tid i skiftesonen etter svømmingen. Når du kommer til skiftesonen mellom syklingen og løpingen, må du gå av sykkelen før du går inn i sonen. Her må du også huske å flytte startnummeret over på magen.

Sjekk løypa før konkurransen

Det er ingen krav til hvilken svømmeteknikk du skal bruke, så du kan bruke den du er mest komfortabel med. Arrangøren sender deg som regel et kart før løpet slik at du får en oversikt over løypa, men det vil også være markeringer og vakter langs løypa. Markeringene settes ofte ut tidlig, slik at du kan kjøre eller sykle ruta dagen i forveien.

Bygg erfaring

Det finnes mange triatlon-distanser du kan delta på, med alt fra supersprint til Ironman og langdistanse. Velg den som passer best for din kapasitet og erfaring. I din første konkurransen kan du fint starte med det grunnleggende utstyret, og etter hvert utvide utstyrslisten med det du føler er nødvendig når du får mer erfaring. Triatlon er ikke så komplisert som det høres ut.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.