June 7, 2021

fredrikstadtriathlon.com

Just another WordPress site

Løping

3 min read

Dersom du ønsker å finne en effektiv treningsform, er det ingen tvil om at løping er en av de beste øvelsene du kan velge – så fremt du har to velfungerende bein. Løping er i tillegg en øvelse som krever minimalt med utstyr, sett i kontrast til andre treningsformer som sykling, klatring, boksing og lignende. Dette er en sport for alle.

Hvis du planlegger å ta del i en triatlon bør du være klar over at løping er den siste av de tre disiplinene underveis. Det betyr at etter at du er ferdig med svømming og sykling, er det bare å løpe i mål. Dette er en spennende sluttspurt som krever at du har trent en del på forhånd (om du skal vinne).

Løping krever ikke mye utstyr

Det er få treningsformer som krever like lite utstyr som løping. Hvis vi ser på for eksempel sykling, så er du nødt å ha en sykkel (som ofte koster mange tusen kroner), en hjelm, sykkelsko, sykkeldrakt eller sykkelshorts og diverse utstyr til sykkelen). Dersom du driver med løping som treningsform, er det eneste du trenger et par gode løpesko og lette klær.

For minst mulig luftmotstand kan det være lurt å velge litt tettsittende klær, som for eksempel en løpeshorts eller en vanlig shorts, og en t-skjorte. Dette er noe de fleste har i klesskapet allerede. Det du bør investere i, er et par gode joggesko eller løpesko. Finn en variant som passer til foten din, med god demping i sålen og beregnet på riktig underlag.

Løpeteknikken er viktig

Når du løper er det alfa og omega at du har riktig teknikk. Dersom du ikke løper med riktig holdning eller trakker feil, kan du fort ende opp med belastningsskader eller treningsskader, noe som kan forhindre deg i å løpe mer på en god stund. Slike skader kan merkes i rygg, hofter og ankel, men spesielt i knærne – det mest utsatte leddet under løping.

Prøv å ikke lande på flat fot når du løper. Du skal forsøke å være «lett på foten» når du jogger eller løper, noe som innebærer at du løper på tærne og fremste del av foten. I tillegg bør du passe på at du har ryggen i optimal stilling, og ikke løper med lut rygg. Rett deg opp!

Løping passer de fleste

Det som er så bra med løping og jogging, er at det er en øvelse de fleste kan ta del i. For det første er det å løpe gratis, ettersom du kan gjøre det ute i naturen. Noen velger å løpe på tredemølle, men dette kan ofte bli ensidig og vil ikke gi deg muligheten til å trene like variert som i utendørs-terreng.

Ute kan du velge å løpe i skog, mark, på grusvei eller asfalt. alt etter hva ditt nærområde tillater. Dersom det er vinter og is, er det bare å investere i noen joggesko med integrerte brodder – eller du kan løpe på tredemølle når det snør som verst. Løping er noe alle kan ta del i, så lenge kroppen tåler det.

Løp sammen med noen!

Dersom du synes det er kjedelig å jogge eller løpe, og merker at motivasjonen er dalende, har vi et godt tips: Løp sammen med en venn eller kollega! Dere kan konkurrere mot hverandre, ta tiden på hverandre og komme med motiverende ord. Dette gjør det lettere å holde motivasjonen oppe over lang tid, og gjør det vanskeligere å sluntre unna treningen.

Tren jevnlig

Hvis drømmen er å ta del i en triatlon eller en konkurranse med løping, gjelder det å ha et solid grunnlag på plass. Tren jevnlig gjennom hele sesongen i forkant, slik at du ikke overbelaster kroppen kun den siste uken før løpet. Et godt grunnlag er alfa og omega for deg som drømmer om å komme først over målstreken. Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.